Fegyelmeznem kell magamat, hogy ne úgy kezdjem a receptet, hogy: Egy szuper egyszerű kekszet mutatok most nektek.... (cukrászok, ehh). Mert hiába tényleg egyszerű a tésztát elkészíteni, amikor később előkerül a habzsák.. Sietve hozzáteszem, hogy attól tartva, hogy 10 lelkes emberből 8 nem készíti el emiatt, én duplán is nekiálltam és a videó végén van egy habzsák mentes, egyszerűbb verzió is.
A keksz amúgy zseni. Annyira finom a csokis-banános fele is és a vaníliás másik is. Nálunk mindig gyorsan fogy, úgyhogy lehet neked is érdemes rögtön dupla adagot készíteni.
📖 Recept
Banános-csokis, vaníliás keksz
Hozzávalók
A vaníliás tésztához:
- 10 dkg finomliszt
- 4 dkg étkezési keményítő
- ½ teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 7 dkg teavaj (puha)
- 6 dkg vaníliás porcukor
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 7 dkg tejföl
A banános tésztához:
- 10 dkg finomliszt
- 3 dkg étkezési keményítő
- ½ teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 7 dkg banán (puha)
- 7 dkg teavaj (puha)
- 6 dkg porcukor
- 4 dkg tejföl
- 2 dkg kakaópor (cukrozatlan)
Elkészítés
- A vaníliás tésztához a száraz hozzávalókat (liszt, keményítő, sütőpor, só) egy kis tálban összekeverjük. Egy másik tálban robotgéppel kikeverjük a vajat, porcukrot és vaníliakivonatot. Belekeverjük a tejfölt és beleszitáljuk a száraz hozzávalókat. Egy spatulával egynemű tésztává keverjük.
- A banános tésztához a száraz hozzávalókat (liszt, keményítő, sütőpor, só) egy kis tálban összekeverjük. A banánt egy kis tálkában villával pépesre törjük. Egy másik tálban robotgéppel kikeverjük a vajat és a porcukrot. Belekeverjük a tejfölt, beleszitáljuk a kakaóport és összedolgozzuk. Beleszedjük a banánt és ezzel is átkeverjük. Végül beleszitáljuk a száraz hozzávalókat és egy spatulával egynemű tésztává keverjük.
- A sütőt 160 fokra előmelegítjük (alsó-felső mód, légkeverés nélkül) és két nagy lapos tepsire, sütőpapírt terítünk. A habzsákos formázáshoz a tésztákat külön-külön fóliába csavarjuk és az egyik végüket vékonyra nyomkodjuk. Egy habzsák végét kivágjuk és áthúzzuk rajta a két tésztát. Elvágjuk a fóliák végét és a tepsire kis korongokat nyomunk egymástól 3-3 cm távolságra. A mérete lehet tetszőleges, nekem úgy tetszett, hogy ha 3 kört írtam le a zsákkal. Ha megtelt egy tepsi, akkor 12 perc alatt készre sütjük. Miután kiemeltük, hagyjuk 5 percet a tepsin hűlni, majd emeljük át őket egyesével egy rácsra.
- A másik formázáshoz a tésztákat külön-külön fóliába csavarjuk és betesszük a mélyhűtőbe 1 órára, hogy a lágy tésztát könnyen tudjuk alakítani. Ha lehűlt, akkor kicsomagoljuk őket és enyhén lisztezett deszkán mindkét rudat negyedekre vágjuk. Az ellentétes negyedeket először összeillesztjük féllé, aztán megint ellentétesen egy rúddá, ahogy a videóban is mutatom. Ha elég kemény, akkor rögtön tudjuk szeletelni és sütni. Ha nem, akkor tegyük vissza a mélyhűtőbe, hogy vágni lehessen. Miután lehűlt, szeleteljük fél centi vastag szeletekre és sütőpapírral bélelt tepsin süssük meg 12 perc alatt. Miután kiemeltük, hagyjuk 5 percet a tepsin hűlni, majd emeljük át őket egyesével egy rácsra.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?