Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Banános-csokis, vaníliás keksz recept ◾ HÁZI CUKRÁSZAT

Írta Posted on 0 Nincs címke 0

Fegyelmeznem kell magamat, hogy ne úgy kezdjem a receptet, hogy: Egy szuper egyszerű kekszet mutatok most nektek…. (cukrászok, ehh). Mert hiába tényleg egyszerű a tésztát elkészíteni, amikor később előkerül a habzsák.. Sietve hozzáteszem, hogy attól tartva, hogy 10 lelkes emberből 8 nem készíti el emiatt, én duplán is nekiálltam és a videó végén van egy habzsák mentes, egyszerűbb verzió is.
A keksz amúgy zseni. Annyira finom a csokis-banános fele is és a vaníliás másik is. Nálunk mindig gyorsan fogy, úgyhogy lehet neked is érdemes rögtön dupla adagot készíteni.

A vaníliás tésztához:
10 dkg finomliszt
4 dkg étkezési keményítő
1/2 teáskanál sütőpor
1 csipet só
7 dkg puha vaj
6 dkg vaníliás porcukor
1 evőkanál vaníliakivonat
7 dkg tejföl

A banános tésztához:
10 dkg finomliszt
3 dkg étkezési keményítő
1/2 teáskanál sütőpor
1 csipet só
7 dkg puha banán
7 dkg puha vaj
6 dkg porcukor
4 dkg tejföl
2 dkg cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:
1. A vaníliás tésztához a száraz hozzávalókat (liszt, keményítő, sütőpor, só) egy kis tálban összekeverjük. Egy másik tálban robotgéppel kikeverjük a vajat, porcukrot és vaníliakivonatot. Belekeverjük a tejfölt és beleszitáljuk a száraz hozzávalókat. Egy spatulával egynemű tésztává keverjük.

2. A banános tésztához a száraz hozzávalókat (liszt, keményítő, sütőpor, só) egy kis tálban összekeverjük. A banánt egy kis tálkában villával pépesre törjük. Egy másik tálban robotgéppel kikeverjük a vajat és a porcukrot. Belekeverjük a tejfölt, beleszitáljuk a kakaóport és összedolgozzuk. Beleszedjük a banánt és ezzel is átkeverjük. Végül beleszitáljuk a száraz hozzávalókat és egy spatulával egynemű tésztává keverjük.

3. A sütőt 160 fokra előmelegítjük és két nagy lapos tepsire, sütőpapírt terítünk. A habzsákos formázáshoz a tésztákat külön-külön fóliába csavarjuk és az egyik végüket vékonyra nyomkodjuk. Egy habzsák végét kivágjuk és áthúzzuk rajta a két tésztát. Elvágjuk a fóliák végét és a tepsire kis korongokat nyomunk egymástól 3-3 cm távolságra. A mérete lehet tetszőleges, nekem úgy tetszett, hogy ha 3 kört írtam le a zsákkal. Ha megtelt egy tepsi, akkor 12 perc alatt készre sütjük. Miután kiemeltük, hagyjuk 5 percet a tepsin hűlni, majd emeljük át őket egyesével egy rácsra.

4. A másik formázáshoz a tésztákat külön-külön fóliába csavarjuk és betesszük a mélyhűtőbe 1 órára, hogy a lágy tésztát könnyen tudjuk alakítani. Ha lehűlt, akkor kicsomagoljuk őket és enyhén lisztezett deszkán mindkét rudat negyedekre vágjuk. Az ellentétes negyedeket először összeillesztjük féllé, aztán megint ellentétesen egy rúddá, ahogy a videóban is mutatom. Ha elég kemény, akkor rögtön tudjuk szeletelni és sütni. Ha nem, akkor tegyük vissza a mélyhűtőbe, hogy vágni lehessen. Miután lehűlt, szeleteljük fél centi vastag szeletekre és sütőpapírral bélelt tepsin süssük meg 12 perc alatt. Miután kiemeltük, hagyjuk 5 percet a tepsin hűlni, majd emeljük át őket egyesével egy rácsra.

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..