Két ünnep között az egyik fix reggelink az aranygaluska. Már nem emlékszem honnan vettem az ötletet, hogy feltétlen ezzel kell indítani a napot, de bevált szokás lett belőle.
Az év többi nagyobbik részében kizárólag második fogásként szerepel nálunk, mondjuk egy gulyásleves mellé. Van egyáltalán olyan, aki ezt desszertként eszi egy leves és főétel után?
A jó kelt tészta készítése
Minden alapanyagnak frissnek és szoba-hőmérsékletűnek kell lennie. Ez különösen fontos, ha a tejet, tojást és a vajat nézzük. Ha foszlós, szálas, levegős kelt tésztát szeretnénk készíteni, akkor a levegő hőmérsékletére is nagyon figyeljünk oda. Ha nálad hűvösebb, szárazabb, huzatosabb a levegő, akkor nem elég a receptben megadott idő, azt nézd, hogy duplájára kelljen. A következő lépés előtt mindenképpen végez ujj tesztet.
A kelt tészta ujjtesztje
Egy ujjal finoman nyomd be a tészta felületét kb. 1 centi mélyen.
Ha rögtön visszaugrik, akkor még kellnie kell.
Ha lassan jön vissza, akkor megkelt és dolgozhatsz vele tovább vagy sütheted, ha annál a lépésnél tartasz.
Ha benne marad a ujjlenyomatod, lesüppedve marad, akkor túl kelesztetted.
Mire jó a kenyérliszt?
A kenyérliszt BL80 jelöléssel kapható és ez is egy ugyanolyan fehérliszt, mint a finomliszt. A minősége sokkal jobb, mivel a fehérje tartalma magasabb és az őrlése is finomabb. Ezért a kelttésztákba, kenyérfélékbe mintegy lisztjavítóként lehet használni, hogy az eredmény levegősebb, könnyebb legyen. Illetve van sok olyan kelttészta, amit egy az egyben csak ebből lehet elkészíteni jóra. Pl. a banános kalács, a kovászos tészták, stb..
Ha nincs kenyérliszted és valamilyen okból venni se szeretnél, akkor a receptben helyettesítheted finomliszttel vagy rétesliszttel, de az eredmény minden esetben tömörebb lesz.
📖 Recept
Aranygaluska vaníliasodóval recept
Hozzávalók
A tésztához:
- 25 dkg kenyérliszt (BL80)
- 25 dkg finomliszt (BL55)
- 1 teáskanál só
- 8 gramm porélesztő (3 dkg friss élesztő)
- 6 dkg vaníliás porcukor
- 2 dl víz (langyos)
- 1 db tojás
- 5 dkg teavaj (puha)
- 5 dkg tejföl
- ½ db citrom (kezeletlen vagy bio)
- ½ teáskanál vanília őrlemény (vagy vaníliarúd)
Az összeállításhoz:
- 15 dkg dió (darált)
- 10 dkg porcukor
- 7 dkg teavaj (olvasztott)
A vaníliasodóhoz:
- 2 db tojássárgája
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 5 evőkanál vaníliás porcukor
- 1 csipet só
- 6 dl tej
- ½ db vanília rúd
Elkészítés
- A kenyér és finomlisztet egy nagy keverőtálba mérjük. Hozzáadjuk a sót, az élesztőt (ha frisset használunk, akkor azt futtassuk fel előbb a langyos vízben a cukorral), a vaníliás porcukrot, és összekeverjük. A közepén egy mélyedést alakítunk ki. Beleöntjük a vizet, a tojást, a vajat és a tejfölt. Belereszeljük a citrom héját, ízesítjük vanília őrleménnyel és összedolgozzuk a tésztát. Kb. 6-8 percig dagasszuk amíg feszes és sima felületű lesz. Formázzuk labdává és kelesszük a duplájára kb. 1 óra alatt.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk és 1 centi vastagra nyújtjuk. Előkészítjük az olvasztott vajat és a diót összekeverjük a porcukorral. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztából szaggassunk kis korongokat. Én 2 cm átmérőjűt használok, de lehet a hagyományos 3-4 cm széleset is. A sütőpapírt kenjük meg vajjal és szórjunk rá diót. Rásorakoztatjuk a korongokat úgy, hogy ne érjenek össze. Így amikor lekenjük be tud szóródni az oldalára is. Az első réteg tésztát megkenjük a vajjal és megszórjuk dióval. Jöhet rá a következő réteg tészta, amit mindig lekenünk vajjal és megszórunk a dióval. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk 1 centi vastagra és korongokat szaggatunk belőle, amíg tart az alapanyag. Nekem ezekkel a kis korongokkal pont 4 sor jött ki, de ha nagyobbat használsz és a teteje nincs tele se aggódj, csak rendezd el rajta szórtan. Az aranygaluskánál normális, hogy a teteje nem egyenletes. Hagyjuk kelni még 25 percet, majd süssük készre kb 35-40 perc alatt. Ha már szép aranybarna a teteje, akkor jó.
- Közben készítsük el a vanília sodót. A sodóhoz egy kis lábas tesszük a 2 tojás sárgáját, a keményítőt, a sót és a tejjel simára keverjük. Belekaparjuk a vanília rúd magjait és lassú tűzön kevergetve sűrűre főzzük a sodót. Végül kancsóba töltve az aranygaluska mellett kínáljuk.
Még több süti recept videók, ide kattintva.
Csirkemell videós receptek, ide kattintva.
Egyszerű receptek videóval, ide kattintva.
Gyors receptek videóval, ide kattintva.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az aranygaluska mellé az Annuskám Youtube csatornámon!
Margo
Jó hogy megtaláltak. Egyszerűen , mutatós a recepteket,
kedvet kapok az elkészítéséhez.
Sajnálom hogy csak ma láttam az új Bejglit ,de
Mindjárt KARÁCSONY !!!! 🙂 KÖSZI..
Annus
Nagyon örülök neki, köszönöm szépen a visszajelzést!
Judit
Nagyon szépen köszönöm,már másodjára sütöm.
Annus
Jaj, nagyon örülök neki! Köszönöm szépen ezt a csodálatos visszajelzést 😊🤗🥰
Zsófi
Kedves Annus!
Nagyon sok kenyérlisztem maradt (gyermelyi), mert mostanában nem jut időm kovászos kenyeret sütni. Nagyon szeretném felhasználni másra, hogy ne menjen tönkre. Az aranygaluskát lehet teljesen csak kenyérlisztből csinálni vagy mindenképpen tegyek hozzá sima fehér lisztet is ? Köszönöm előre is a segítségedet!
Annus
Kedves Zsófi, bár nekem lenne ilyen problémám 😊 Na de a lényeg, hogy minden kelt tésztát készíthetsz 100% kenyérlisztből, csak javul tőle! Illetve a lisztet nagyon jól lehet fagyasztani, így meghosszabbítod a szabatosságát. Régen mindig betettük a fagyasztóba 2 napra, hogy ha van benne molypete, ne is tudjon kikelni. Kiolvasztás után simán tudod használni!
Nyiri Lászlóné
Kedves Annuska! Nagyon szupernek tartom ezt a receptet,most fogom kipróbálni, mert eddig a Horváth Ilona recepjét használtam. Gondolom a tejföl zsirtalma miatt használod tej helyett, higítva a vízzel. Rövidebb-e a kelési idő, ha szárított élesztőt használok felfuttatva, mert már megjártam, hogy nem volt jó....Ezért folyamodom ehhez a megoldáshoz. Anyósomtól még anno úgy tanultam, hogy a buktát-kakaós tekercset és aranygaluskát is, mikor elkészült a sütő lezárva, majd egy bögre cukros tejjel meglocsolni és visszazárni egy-két perce. Isteni így, szaftos és a teteje is olyan, mint a finomságos közepe. Továbbá: most hétvégére családi nagy ünnepségre kell készítenem a kívánság szerint és borsodóval , - mi lenne akkor, ha előtte való nap készíteném a tésztát és reggel raknám össze, hogy friss legyen. Ez a mennyiség megkkora tepsit igényel. Várom szíves véleményedet, tanácsodat!
Annus
Kedves Nyiri Lászlóné, igen rövidebb a kelési idő, ha felfuttatjuk.
Készítsd úgy, ahogy anyósodtól tanultad, a családi hagyományok nagyon fontosak.
Én nem javaslom, hogy egy nappal korábban elkészítsd a tésztát tálalás előtt.
A receptben pontosan megadom a tepsi méretet.😊🤗🥰
Jó sütést!
Annus
Dóri
Kedves Annus!
Sokszor sütöttem már, aranygaluskát, de hétvégén kipróbáltam ezt a receptet. Azt kell mondjam, ez a tökéletes aranygalus recept! Nem bírok betelni vele! Csak BL 100as királybúza lisztem volt itthon és hát a tésztám valami csoda lett. Puha, levegős, könnyed és cseppet sem száraz, fojtós. Köszönöm a receptet!😍🥰😘
Annus
Köszönöm szépen! Nagyon örülök ezeknek a visszajelzéseknek 😊🤗🥰