A sorbetek eredetileg a nehéz menüsorok közepén helyezkedtek el, gyomorfrissítőként két nehéz étel között. Én menüsorokat nem szoktam főzni se magunknak, se vendégeknek, de egy fűszeres, nehezebb étel után jól esik egy kis levezetés.
Plusz szeretem a kreatívan spiccesedő projekteket. Pl.: Gyümölcsös vodkazselé. Ezzel a sorbettel csillogó szeműre lehet hűteni magunkat. Házibulikon, kerti partikon garantált sikert arat!
Hozzávalók (4 személyre)
1 liter vörösbor (száraz, telt, Bock Portugieserből isten, de jó más is, naná!)
15 evőkanál gyümölcscukor (megéri ezt használni, DM-ben 400 ft fél kg és sokkal finomabb lesz!)
1 dl vodka
2 rúd fahéj
1 citrom héja és leve
Tálaláshoz:
1 dl vodka
A vörösbor felét felteszem főni a cukorral, fahéjjal, citromhéjával (burgonyahámozóval szedem le vékonyan) és levével. Amikor már gőzölög, lehúzom és addig kavargatom, amíg elolvad benne teljesen a cukor. Hagyom így kihűlni teljesen. Kiveszem a citromhéjat és a fahéjat, hozzáöntöm a maradék bort és az 1 dl vodkát.
Lezárható műanyag dobozba öntöm át, és a mélyhűtőbe teszem. Fél óránként egy villával alaposan átkavarom, amíg nem éri el a tökéletes sorbet állagot.
Természetesen fagylaltgéppel is el lehet készíteni és igen, úgy jobb lesz.
Tálalás előtt fél órával átteszem a sima hűtőbe. A kiadagolt gombócokra egy kis vodkát löttyintek.
Fehérborból ugyanez a metódus, de ott a vodkát cseréljük konyakra, vagy szőröstorkú kemény vonalasok, törkölypálinkára.
Vélemény, hozzászólás?