Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vaníliakrémes keksz

Írta Posted on 0 Nincs címke 0

Egy zseniális húsvéti keksz, amit nálunk a gyerekek és a locsoló vendégek is egyaránt szeretnek. Nem fog elkészülni 30 perc alatt, de megéri rááldozni egy kicsivel több időt.

Hozzávalók a kekszhez:
30 dkg finomliszt
8 dkg porcukor
1 csipet só
fél citrom reszelt héja
12 dkg hideg vaj
2 teáskanál tejföl
1 tojás sárgája

Hozzávalók a krémhez:
1,5 dl tejszín
2 tojás sárgája
fél rúd vanília
6 dkg porcukor + 3 dkg az összeállításhoz
1 evőkanál étkezési keményítő
1 dl tej
8 dkg vaj

  1. A lisztet, porcukrot, sót és citromhéjat egy tálba mérjük és elkeverjük. Hozzáadjuk a kockákra vágott hideg vajat és a két kézzel összemorzsoljuk. Addig dolgozzuk csak, amíg nedves homok állaga lesz. Ekkor hozzáadjuk a tejfölt és a tojás sárgáját, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Szorosan fóliába csomagoljuk és 1 órára (vagy akár 2 – 8 napra is lehet) hűtőbe tesszük.
  2. Amíg a  tészta hűl, elkészítjük a krémet. Egy kis méretű lábasbon összekeverjük a tejszínt, a tojások sárgáját, a 6 dkg porcukrot, a vanília rudat és az étkezési keményítőt. Ha sima lesz a krém, hozzáöntjük a tejet és közepes lángon, folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Ha készen van, lehúzzuk a tűzről és apránként belekeverjük a vajat. A krémet átszedjük egy kerámia tálba, és közvetlenül a tetejére simítunk egy fóliát (hogy ne bőrösödjön meg, és így hagyjuk kihűlni. Ha már langyos, 20 percre a hűtőbe tesszük, hogy szilárdabb legyen és könnyebben tudjuk tölteni.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és 2 lapos tepsire sütőpapírt terítünk. Enyhén lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk a tésztát és egy tojás alakú kiszúróval kekszeket szaggatunk. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra nyújtjuk és szaggatjuk. A kekszek felének a közepét egy kör alakú kiszúróval kiszaggatjuk. Tepsire sorakoztatjuk és 10 perc alatt készresütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. Az összeállítást azzal kezdjük, hogy a lyukas tojások tetejét vastagon meghintjük porcukorral. A sima tojások közepére kanalazunk 1 – 1 teáskanál krémet, majd óvatosan rányomunk egy lyukas kekszet és készen is van. A linzer keksz sokkal finomabb lesz, ha jól zárodó dobozban tároljuk 1 – 2 napot evés előtt. A krém miatt a hűtőben vagy fűtetlen helységben ideális tárolni.
    10 db lesz

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.