Szerintem ez a legjobban működő, magyaros párosítás. A pörköltesen elkészített, ízes, szaftos új krumpli jól lepirítva, hozzá a pikáns, krémes, friss sóska mártás. Az ötlet nem az enyém, a szomszéd utcából érkezett két kis láboskában, amikor a fiamat világra hoztam. Kíváncsi lennék, hogy sok vidéken készítik-e még így?
Persze télen is simán mirelit sóskából (Aldi saját márkás, szuper) és kifli krumpliból, de van különbség.
Hozzávalók (2 személyre)
50 dkg sóska, leszárazva, megmosva, megszárítva
10 dkg gyümölcscukor
2 dl tejszín
2 evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál olaj
1 tk só
A hagymás tört krumplihoz:
10 közepes szemű krumpli, apróra vágva (2 x 2 cm kockák)
1 nagy fej hagyma
1 evőkanál pirospaprika
2 tk só
3-4 csavarásnyi fekete bors
5-6 evőkanál olaj
.
Az olajat megmelegítem egy közepes lábosban, rádobom a sóska leveleket és 2-3 percig hagyom fonnyadni fedő alatt. Addig a keményítőt egy bögrében kikeverem a tejszínnel. Amikor összeesett kicsit a sóska, jöhet rá a tejszínes keverék, a só, a cukor és tovább főzöm közepes lángon. Amikor elkezd "pöfékelni-köpködni" (kb. 15 perc) félrehúzom és egy botmixerrel tessék-lássék kicsit turmixolom. Ha kell még tovább főzöm 5 percig, de mindennel együtt 25 percnél többet nem főzöm.
A hagymát összevágom apróra és az olajon elkezdem dinsztelni. Amikor már üveges lehúzom a tűzről, rászórom a pirospaprikát, sót, borsot és elkeverem. Jöhet rá az előkészített krumpli és annyi víz, amennyi pont ellepi. Fedő alatt közepesen erős tűzön addig főzöm, amíg nem fövi el a levét. Néha-néha átkavarom, hogy ne kapjon le idő előtt. Amikor már alig van leve és a krumpli is puha (kb. 25 perc) erősebbre veszem a lángot és erőteljesen kavargatva lekapatom. A keveréstől, pont annyira törik össze, amennyire kell. Nem szeretem a teljesen püré állagot.
Ha nem ennénk meg magában, akkor ez tulajdonképpen a krumplis tészta feltétje, vagy a krumplis rétes tölteléke.
Vélemény, hozzászólás?