Az egész azzal kezdődött, hogy imádom a rumosdiót. Mondjuk, ki nem? Kipróbálom mindenben, fagyi, torta, tészta, bonbon... miért maradna ki a keksz? Tartottam tőle, hogy a sütés miatt elveszti a rum az intenzitását, de felesleges volt. A Stroh-ban meg lehet bízni, kikacsint, bármibe is keverjem.
Azóta készítettem már ugyanezt a rétegezést matchás, rózsavizes-áfonyás párosítással, de azon még dolgozni kell. Nem lett átütő siker. Ti milyen rétegeket párosítanátok össze?
Hozzávalók (40 db)
40 dkg liszt
20 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
10 dkg cukor
1 tojás sárgája
1 tk tejföl
10 dkg étcsoki megolvasztva
5 dkg étcsoki apródarabokra vágva
15 dkg dió durvára vágva
0,5 dl rum
1/2 tk szódabikarbóna
csipet só
Összedolgozom a lisztet, vajat, cukrot, a tojás sárgáját, tejfölt, szódabikarbónát és a sót. A tésztát kettéveszem és az egyik felébe belekeverem a rumot, a csokidarabokat és a diót. A másik felébe az olvasztott csokit keverem el.
Mindkét masszát, alufóliába csomagolva beteszem egy órára a hűtőbe.
A sütőt előmelegítem 180 °C -ra. A tésztákat ketté vágom és hosszú csíkra kinyújtom, a 2-2 adagot. Egymásra helyezem a 4 réteget és gyengéden összenyomom. Egy éles késsel 2 cm széles szeleteket vágok, oldalukra fordítva őket egy sodrófával kinyújtom fél centi vastagra. Elfelezve sütőpapírra teszem őket és 15-17 perc alatt készre sütöm.
Jól bírja a tárolást, 2 hét után is rendben van.
Vélemény, hozzászólás?