Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Írós pite fügével

Írta Posted on 8 Nincs címke 0

Szép lassan megjelentek a fügék is a standokon a többi déli gyümölcs társaságában. Ilyenkor ki lehet fogni belőle jó akciókat.
Divatba jött az író használata, amit szerintem annak köszönhetünk, hogy a fordítók manapság a buttermilket képesek íróra fordítani tejszín és tej keveréke helyett. Magában nem egy nagy élmény, de süteménybe dolgozva nagyon finom, citrusos, üde ízt ad. Fügével és ízes, omlós tésztával pedig kifejezetten ünnepi sütemény lesz belőle.

fuge4

Hozzávalók

Tésztához:
20 dkg finomliszt
2 evőkanál porcukor
1 csipet só
1/2 citrom reszelt héja
14 dkg vaj + 2 dkg a formához
1 db tojás

Krémhez:
2 db tojás
1 evőkanál vaníliakivonat (vagy vaníliás cukor)
7 dkg cukor
1 csipet só
1 evőkanál vaj
2 evőkanál finomliszt
3,5 dl író

Tetejére:
2 evőkanál barack lekvár (vagy narancs, füge, citrom)
4 db füge (friss)

.

1. A piteformát vajjal vékonyan kikenjük. Közepes méretű keverőtálban összekeverjük a lisztet a cukorral, sóval, reszelt citromhéjjal, majd belekockázzuk a hideg vajat. Két tenyerünk között összemorzsoljuk a vajat liszttel, hogy apró morzsás állaguk legyen. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és gyors mozdulatokkal homogén tésztává dolgozzuk. Fóliába csomagoljuk és 20 perce a hűtőbe tesszük.

2. Enyhén lisztezett gyúródeszkán téglalap (vagy kerek piteformánál kerek) alakúra igazítjuk a hideg tésztát és fél cm vastagra nyújtjuk. A nyújtófára lazán feltekerjük és a formába igazgatjuk a tésztát. Óvatosan belenyomjuk a mélyedésekbe is, majd lefóliázzuk és 20 percre a mélyhűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő 4-es fokozat). A hűtésre azért van szükség, hogy a tészta ne menjen össze sütés közben.

3. A tésztára terítsünk egy darab sütőpapírt és szórjunk rá száraz babot vagy lencsét és így süssük 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, kenjük meg a tojásfehérjével és süssük újabb 10 percig.

4. Közben készítsük el a krémet. Egy keverő tálban, kézi mixerrel verjük habosra a tojásokat a cukorral, sóval, vajjal, majd dolgozzuk bele a lisztet és az írót is. Öntsük rá az elősütött pite tésztára és süssük tovább 20 percig.

5. A kihűlt pite tetejét kenjük meg vékonyan lekvárral és rakjuk ki vékonyra szelt fügével. Szeletelni csak teljesen hidegen lehet.

6 adag

8 Responses
  • Eva
    szeptember 20, 2012

    Mezei háziasszony hol jut íróhoz?

  • Lila Füge
    szeptember 20, 2012

    pl.a Sparban. Minna márkájú és mindig van

  • Ana
    szeptember 21, 2012

    Már 4-5 féle márkájú írót lehet kapni, Spar, Tesco, Lidl, stb..

  • Viki
    szeptember 27, 2012

    Gyönyörűen néz ki ez a pite. Végre valami, amihez írót lehet használni 🙂 Ritkán, de szoktam venni, (mindenféle formában szeretem a tejet) de a natúr fogyasztáson túl még nem jutottam vele 😀

  • zsuzska
    október 6, 2012

    Dehát a buttermilk az tényleg író. N. n. szívesen viszek haza egy dobozzal ha legközelebb megyek haza.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Buttermilk

  • Ana
    október 8, 2012

    Én tudom, de nagyon sok könyvben látom tej és tejszín keverékének fordítva. Gondolom abból indulnak ki, hogy butter meg milk, az csakis valami zsíros tej lehet, vagy nem tudom.
    Mostanában futottam bele 1-2 pontos fordításba. Nálam van bőven belőle, de köszönöm a szívet melengető felajánlást. 🙂

  • Kocsis Judit
    március 29, 2017

    Ezt a receptet három éve keresem, végre megtaláltam! :))

    • Annus
      április 3, 2017

      Nahát milyen projektek vannak 🙂 Örülök!

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.