Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Galíciai pite körtével

Írta Posted on 0 Nincs címke 0

galiciai-julcsiHetente jártunk a Nagybanira zöldséget, gyümölcsöt venni a befőzésekhez. Az őszi nyitva tartás meglehetősen kínzó, mert reggel 4-kor kell elindulnunk, ha még szép árut akarunk kapni. Nyáron ki lehet várni az este 10-et és akkor éjfélre – egyre már itthon vagyunk, reggelre kialudjuk magunkat. Múlt héten nagyon finom körtékre bukkantam egy őstermelőnél. Pacham’s Triumph a fajtája és egyszerűen isteni, szájban olvadó vajkörte. Nem tudok betelni vele. Reggelire a kalács mellé, ebéd után desszertként, vacsorára keksz, sajt, füstölt hús mellé folyamatosan szerepel.

Még ebbe a sütibe is beleszeleteltem, noha hagyományosan gyümölcs mentes és gyanítom minimum szentség törés volt ez a részemről. Viszont az eredmény a várakozást is felülmúlta. Mindenki szerette.

galiciai-hv_0005

Hozzávalók

Tészta
20 dkg liszt
7,5 dkg cukor
1 csipet só
10 dkg vaj
1 db tojás

Töltelék
2 db tojás
12,5 dkg cukor
1 citrom héja reszelve
12,5 dkg mandula liszt
1/2 vanília rúd magjai
1 csipet fahéj
2 db vajkörte (pl. Pacham, Hardenpont, Vilmos)

1. A lisztet, cukrot és a sót elegyítem egy közepes méretű keverőtálban. Hozzá kockázom, a jéghideg vajat és a két tenyerem között morzsás állagúra dolgozom. Ekkor hozzáadom a tojást és gyors mozdulatokkal tésztává dolgozom. Enyhén lisztezett felületen kinyújtom 0,5 cm vastagra és kibélelem vele a piteformát. Fóliával letakarom és a mélyhűtőbe teszem 30 percre.

2. 20 perc múlva a sütőt előmelegítem 180°C-ra (gázsütő 4-es fokozat) és elkészítem a tölteléket. Egy közepes méretű keverőtálban, kézi mixerrel a tojásokat és a cukrot fehéredésig verem. Belekeverem a citrom héját, a vanília magokat, a mandula lisztet és a fahéjat. A körtét vékony szeletekre vágom, csumáját eltávolítom.

3. A tésztára rakom a körte szeleteket, erre szedem a mandula tölteléket. 40 perc alatt készre sütöm.

Aszketikus embereknek: másnap nagyon szépen lehet szeletelni.

8 szelet lesz

A recept eredetije a Galíciai mandulatorta, Tarta de Santiago volt.

Még nincsenek hozzászólások.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.