Vajat, fűszervajat általában csak sósat készítünk. Tavaly bukkant fel több étterem kínálatában a gyümölcsvaj, ami passzírozott gyümölcs, fűszerek és vaj elegye. Jól illenek kalácsra, süteményre, akár vadasok mellé is. De őszintén szólva nekem nem jön be a nyers vagy akár párolt gyümölcs és a vaj párosítása. Viszont a fűszervaj édes területen való felhasználása nagyon inspirált. Gondolom senki nem lepődik meg azon, hogy rögtön a mákhoz nyúltam. A vajas mák egyszerűen tökéletes lett. A kalácsnak nagyon finom aromát ad sülés közben.
A receptet sokáig tökéletesítettem a szintén túrós kelt tésztából álló buktámból. Így született meg a számomra legfinomabb, töltött mákos kalács. A látszattal ellentétben egyszerű elkészíteni, és olyan isteni foszlós és zamatos a végeredmény, hogy előre szólok, addiktív.
Hozzávalók: 20 cm-es kerek formához
20 dkg fehér finomliszt
25 dkg fehér rétesliszt
2 ek cukor
25 dkg túró finomra áttörve
2 egész tojás és 1 sárgája (eredetileg 3 egész)
1 citrom héja reszelve
Fél (2,5 dkg) friss élesztő
1,5 dl tej
1 vaníliás cukor
1 csipet só
Töltelék:
10 dkg vaj
10 dkg darált mák
7 dkg porcukor
4 ek vízbe áztatott mazsola
A tejet megmelegítem egy csipet cukorral és az élesztőt felfuttatom benne.
Kézimixerrel jól kidolgozom a túrót, tojásokkal, cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal és sóval. Ha az élesztő felfutott, hozzáadom a túróhoz és beleszitálom a liszteket is.
Kézzel alaposan, hólyagosra kidagasztom. A tetejét enyhén belisztezem, egy konyharuhával letakarom és egy órára, bebugyolálva félreteszem kelni.
Ezalatt elkészítem a mákos vajat. A vajat megmelegítem és belekeverem a cukrot a mazsolát és a mákot.
Egy óra leteltével, lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra kinyújtom a tésztát. Félbevágom, szétosztom rajtuk a tölteléket és szorosan hosszában feltekerem a tésztát. A két rudat egymás mellé fektetem és összefonom. Egy kerek alakú teflon lábost enyhén kivajazok és a fonatot beletekerem óvatosan. (Ezen nem kell stresszelni, csak lazán enged bele, mindenhogyan szép lesz a végeredmény.) Konyharuhával letakarva még egy fél órát kelesztem. A sütőt előmelegítem 170 °C-ra.
Kelés után enyhén bekenem langyos vízzel a tészta tetejét és 45 perc alatt szép aranybarnára sütöm. Sajnos nagyon gyorsan fogy. Nálunk mindenki kedvence.
Vélemény, hozzászólás?