Nálunk a barackos gombóc mindenképpen üti a szilvásat. A puha barackos gombóc legfőbb titka, hogy a megtisztított burgonya súlyának 30-40% százaléka lehet a liszt. Minél többet teszünk bele, annál keményebb, nyúlósabb lesz az eredmény. Ezért fontos a jó, lisztes krumpli kiválasztása hozzá.
Barackos gombóc recept
A gombóc tészta sikerének a titka a jó burgonya választás. Sárga színű, C típusú krumplit érdemes vásárolni hozzá.
Nagyon fontos, hogy a krumpli teljesen kihűljön mielőtt begyúrod a liszttel. Én sokszor előző nap megfőzöm, áttöröm és a hűtőben tárolom a másnapi begyúráshoz. Ha nem kapsz lisztesebb, öregebb burgonyát, akkor mindenképpen hűtő hidegen használd fel.
Sokan készítik úgy, hogy ha feljön a gombóc a vízfelszínére, akkor készen is van. Én a gyümölccsel töltött gombócoknál úgy tapasztaltam, hogy ez kevés neki és további két percig szoktam főzni őket.
📖 Recept
Barackos gombóc
Hozzávalók
- 1,1 kg burgonya
- 5 dkg teavaj (puha)
- 30-40 dkg finomliszt
- ½ kg sárgabarack
- 10 dkg fahéjas porcukor
- só
A morzsához:
- 4 evőkanál olaj
- 5 dkg teavaj
- 25 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés
- A burgonyát egy nagy fazék sós vízben puhára főzzük. Ha kicsit kihűlt vékonyan meghámozzuk és finomra törjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- A morzsához egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, vajat és a zsemlemorzsát megpirítjuk. A barackokat kimagozzuk, félbevágjuk.
- Egy nagy fazék enyhén sós vizet felteszünk forrni. Az áttört krumplihoz adjuk a vajat, sózzuk és összedolgozzuk. Elkezdjük hozzádolgozni a lisztet. Csak annyit adjunk hozzá, hogy egy jól dolgozható tésztát kapjunk.
- Hengert formázunk belőle. Levágunk egy szeletet, a tenyerünkbe fektetjük, ráültetünk egy barackot, megszórjuk fahéjas cukorral és becsomagoljuk a tésztába. Két tenyerünk között megformázzuk és lisztezett felületre tesszük. Ha felforrt a víz, beleteszünk 4-6 db-ot. Amikor feljönnek a víz felszínére, további 2 percig főzzük, majd a lecsepegtetve a morzsára szedjük. Meghempergetjük és készen is van. A többi gombócot is így készítjük el.
Kövessétek a Facebook oldalamat is, ahol sok recept ötletet osztok meg!
Kövessétek az Instagram oldalamat is, ahol sok képet osztok meg a minden napjainkról.
Népszerű receptek az Annuskám Youtube csatornámon!
Vélemény, hozzászólás?