Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Almás pite

Írta Posted on 1 Nincs címke 0

kalmaspite1

Amikor megláttam a katalógusban a Kitchen Craft mini pite formáját, habozás nélkül rendeltem belőle. Pici, praktikus, és forma nélkül süthetek 1 személyes adagokat. Ez nagyon jól jön, amikor a család egyikfele túrósat, a másik gyümölcsöset kíván. Nem a hagyományos vastagságú tésztával és töltelék mennyiséggel lehet elkészíteni, ezért a tölteléket extrán fűszerezem.

Az almás pite tölteléknél le kell szokni a reszelés, dinsztelés, lékötő (búza- kekszdara, stb.) folyamatáról. Miért szárítsuk ki a lédús almából a levet? Meghámozva, vékonyra szelve és nyersen felhasználva, tökéletes lesz sütés után az eredmény. Lédús, zamatos és nem áztatja el a tésztát sütés közben.

almpite21

Hozzávalók

2 db mini pitéhez

Tészta:
21 dkg liszt
2 evőkanál cukor
1 csipet só
7 dkg vaj
1 evőkanál jéghideg víz
1 db tojás

Töltelék:
1 db nagy méretű alma
5 dkg dió
1 evőkanál mazsola
1/2 evőkanál liszt
1 evőkanál cukor
1 csipet fahéj
1 evőkanál barack lekvár

.

1. A lisztet elkeverjük a cukorral és a sóval egy közepes méretű keverőtálban és belekockázzuk a vajat. A tenyerünk között, gyors mozdulatokkal  összemorzsoljuk, addig amíg nem lesz apró morzsa méretű. Ekkor hozzáadjuk a vizet és a tojás sárgáját és gyorsan, homogén tésztává dolgozzuk.

2. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk 0,5 cm vastagra. A forma aljával és tetejével kiszaggatunk 2-2 karikát a tésztából. Sütőpapíros tálcára tesszük, lefóliázzuk és így tesszük a hűtőbe 30 percre.

3. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő 4-es fokozat). A diót egy serpenyőben 2-3 perc alatt megpirítjuk, folyamatosan kevergetve, majd mozsárban durvára törjük. Az almát meghámozzuk, és a magházról körbe legyaluljuk (pl. uborka vagy tök gyalun) az almát 2-3 mm vastagságú szeletekre. Egy kis méretű tálban az alma szeleteket összeforgatjuk a dióval, mazsolával, liszttel, cukorral és fahéjjal.

4. A forma közepébe illesztünk egy teli tésztát, rákenjük a lekvár felét és ráhalmozzuk a töltelék felét is. Ráteszünk egy lyukas tésztát és a forma segítségével összenyomjuk őket. Majd megismételjük a másikkal is. Vékonyan megkenjük őket a tojás fehérjével. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és 25 perc alatt készre sütjük.

2 adag

1 Response
  • nesze
    október 8, 2012

    hát, ezt ki fogom próbálni, tetszik a recept. mindig is imádtam az almás pitét.

Te mit gondolsz?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.